Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό Renault 5 (+video)

Στο δρόμο για το 43o Dakar 2021 - Και στο βάθος υδρογόνο! (+video)

Τα φώτα άναψαν και το σύνθημα δόθηκε, GO! 

Στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας δόθηκε σήμερα η επίσημη συνέντευξη Τύπου ενόψει του Rally Dakar 2021. Ο θρυλικός αγώνας αντοχής θα διεξαχθεί από τις 3 Ιανουαρίου ως τις 15 του ίδιου μήνα διατρέχοντας πάνω από 4.767 αγωνιστικά χιλιόμετρα και 12 ειδικές διαδρομές στους αμμόλοφους της αραβικής χώρας. 

Συνολικά θα συμμετάσχουν 328 οχήματα παντός είδους. Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, φορτηγά, side-by-side cars και ATV. Φυσικά η πλειοψηφία του θεάματος και των συμμετοχών αναμένεται και πάλι από τις μοτοσυκλέτες.

Όπως και κάθε χρόνο, πολλοί και σημαντικοί οδηγοί θα δώσουν κυριολεκτικά τον καλύτερο τους εαυτό στις ερημιές της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ αυτών, η "αλεπού της ερήμου" και πολυνίκης του αγώνα με 13 νίκες στο παλμαρέ του, Stephan Peterhansel με Mini Cooper Works buggie. Μαζί του στην ίδια ομάδα ο matador Carlos Sainz.

Παρών και ο "πολύς" Sebastien Loeb με το πρωτότυπο buggie της Prodrive  BRX TX1. Στην ίδια ομάδα ο νικητής του 2014, Nani Roma. Από το απόλυτο rally raid δεν θα μπορούσε να λείπει ο "δικός μας" Nasser Al-Attiyah με teammate τον πολύπειρο Giniel DeVillers στην ομάδα της Toyota με το αειθαλές Hilux. Την έκπληξη έκανε ο Kris Meeke που είχαμε να τον δούμε καιρό να τρέχει σε ράλλυ. Αυτή τη φορά θα οδηγεί ένα πρωτότυπο side-by-side (SSV) με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας.

Τα μεγάλα νέα όμως είναι στο τέλος. Η ASO ανακοίνωσε οτι σκοπεύει να υιοθετήσει το υδρογόνο ως καύσιμο των αγωνιστικών που συμμετέχουν. Όχι άμεσα βέβαια, αλλά από το 2026. Συγκεκριμένα, όλοι οι κορυφαίοι συμμετέχοντες συνδυασμοί σε αυτοκίνητα και φορτηγά οφείλουν να κινούνται με υδρογόνο από το 2026 και μετά. Και από το 2030, όλοι οι αγωνιζόμενοι οφείλουν να έχουν υδρογόνο φορτωμένο στα ρεζερβουάρ. Πέρα από αυτό, από φέτος το bivuac της οργάνωσης θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά στοιχεία!

Ίσως τελικά αυτό να ήταν το σημαντικότερο στοιχείο της σημερινής παρουσίασης του αγώνα.

Όπως και να έχει, ο καιρός περνά γρήγορα και εμείς ανυπομονούμε για την έναρξη του αγαπημένου μας rally raid.


Σχόλια