Ακούγοντας το όνομα Lancia, στους περισσότερους από εμάς έρχονται όμορφες νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν. Εικόνες που περιλαμβάνουν μια μαυροκόκκινη Fulvia να τρέχει δίχως αύριο σε κάποιο Ακρόπολις από τα παλιά ή την πανίσχυρη Delta Integrale να πηγαίνει με "όσα" σε κάποια ειδική του Monte Carlo.
Φυσικά η Ιστορία της Lancia για εμάς που είμαστε φανατικοί φίλοι της εταιρίας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε αυτά τα δύο πασίγνωστα και επιτυχημένα μοντέλα. Ούτε περιορίζεται η δόξα του Vincenzo Lancia στις πανίσχυρες Stratos, 037 και την κτηνώδη Delta S4.
Κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει και η Lancia Beta, το πρωτοποριακό οικογενειακό sedan που παρουσίασε η ιταλική φίρμα το 1972 σαν αντικαταστάτη της θρυλικής Fulvia.
Lancia Fulvia |
Η Beta επανέφερε στην ονοματολογία της Lancia το ελληνικό αλφάβητο αλλά σίγουρα αυτό είναι το λιγότερο σημαντικό για εμάς. Το μοντέλο που σχεδίασε ο Sergio Camuffo σε συνεργασία με τους κορυφαίους μηχανικούς της εταιρίας παρήχθη κάτω από πίεση αφού η μητρική Fiat πίεζε αφόρητα για μείωση κόστους αλά και άμεσο λανσάρισμα νέου μοντέλου μετά τη Fulvia.
Αμάξωμα και σασί προερχόταν από τη Lancia ενώ ο κινητήρας 1.3 λίτρων ερχόταν "δανεικός" από τη Fiat. Επρόκειτο για έναν 4-κύλινδρο σε σειρά με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής με αλουμινένιο καπάκια και χυτοσίδηρο στο κυρίως μπλοκ. Για την αναπνοή του υπήρχε ένα μονό καρμπιρατέρ της Weber. Συνδυαζόταν με ένα 5αρι χειροκίνητο σασμάν με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς.
Στα πλεονεκτήματα της Beta περιλαμβάνονταν ανεξάρτητη ανάρτηση με γόνατα McPherson,δισκόφρενα μπροστά-πίσω και υδραυλικό τιμόνι. Στις πιο δυνατές εκδόσεις Coupe και HPE το καρμπιρατέρ αντικαταστάθηκε με άμεσο ψεκασμό. Παρ'όλα αυτά η καινοτομία της Lancia συνεχίστηκε με την διαφορετική τοποθέτηση του μοτέρ πάνω στο αυτοκίνητο.
Αντί να τοποθετηθεί ο κινητήρας εν σειρά όπως γινόταν στα Fiat, η Lancia τον τοποθέτησε εγκάρσια στο σασί. Και όχι μόνο αυτό. Τον έφερε ακόμα πιο πίσω προς τον εμπρός άξονα δίνοντας του παράλληλα μια μικρή κλίση ελάχιστων μοιρών. Όλα αυτά είχαν αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς το κέντρο του αυτοκίνητο και χαμηλότερα.
Και τι συμβαίνει όταν συνυπάρχουν αυτές οι θετικές προϋποθέσεις; Μα φυσικά, άριστη οδηγική συμπεριφορά άλλα κυρίως σπορτίφ οδήγηση Lancia. Αυτό που θα λέγαμε σήμερα petrolhead αίσθηση...
Προς τη δύση της καριέρας της Beta, η Lancia παρουσίασε τη πιο δυνατή της εκδοχή.Έτσι, το 1983, οι Ιταλοί εξόπλισαν την Beta Coupe με μεγαλύτερο μοτέρ 2.0 λίτρων και ταυτόχρονα τοποθέτησαν ένα μικρό υπερτροφοδότη μαζί με το καρμπιρατέρ φτάνοντας στους 135 ίππους και 200 Nm ροπής. Η έκδοση Beta Coupe Volumex όπως ονομάστηκε κατασκευάστηκε σε 1272 αντίτυπα και εντυπωσίασε με τις επιδόσεις αλλά και την εσωτερική της σπορ πολυτέλεια.
Εξωτερικά το πανέμορφο κουπέ ξεχώριζε από το φούσκωμα στο καπό που φιλοξενούσε τον υπερτροφοδότη, αλλά και τις αεροτομές στους δύο προφυλακτήρες εμπρός και πίσω.
Και μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει ένα "ταπεινό" sedan όπως η Beta με την πανίσχυρη αγωνιστική 037 που κυριαρχούσε στα ράλλυ. Και όχι άδικα, θα συμπληρώναμε εμείς...
Lancia 037 Stradale |
Μα φυσικά ο κινητήρας, αφού αυτός ο ίδιος ακριβώς 2λίτρος κινητήρας κινούσε και το θηριώδες αγωνιστικό του Group B. Η μόνη πρακτική διαφορά ήταν ο μεγαλύτερος υπερτροφοδότης που υπήρχε στην 037 για την επίτευξη της απαιτούμενης επιπλέον ισχύος. Όπως και να έχει όμως πρόκειται για τον ίδιο παγκόσμιο πρωταθλητή κινητήρα!
Στο video του Harry Metcalfe, (βλέπε περιοδικό Evo, οπότε όλα τα άλλα περιττεύουν), απολαμβάνουμε την όμορφη παρουσίαση της μοναδικής Lancia Beta Coupe Volumex αλλά αν μείνετε έως το τέλος θα μείνετε άφωνοι με την Lancia 037 που πρωταγωνιστεί, έστω και με μια μικρή έκπληξη...