Το 1ο Ράλλυ Σπρίντ Κισσάβου είναι γεγονός

Η Skoda παρουσίασε την πλήρως ηλεκτρική Fabia Rally2 Evo (video)

Η Skoda Motorsport, η εξειδικευμένη εταιρεία ηλεκτροκίνησης Kreisel Electric και η Baumschlager Rallye & Racing που υποστηρίζει αγωνιστικές συμμετοχές, μαζί και η Skoda Αυστρίας, συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό, πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο ράλι - το Skoda RE-X1 Kreisel. Βασισμένο σε ένα αμάξωμα Fabia Rally2 evo, το πρωτότυπο τροφοδοτείται από ένα σύστημα σε τάση 860 V που παρέχει ισχύ που φτάνει 354 PS. Το αγωνιστικό πρωτότυπο αυτοκίνητο πήρε ομολογκασιόν από την Αυστριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου AMF και θα ντεμπουτάρει στο Πρωτάθλημα Ράλι της Αυστρίας μέσα στον μήνα!


Η Kreisel Electric είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει την προμήθεια της νέας, υβριδικής τεχνολογίας της γενιάς 2022 World Rally Cars για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA. Η συνεργασία με τη Skoda Motorsport προέκυψε από την ανάγκη εξέλιξης ενός πλήρως ηλεκτρικού αυτοκινήτου ράλι. Η επιλογή της Fabia Rally2 ως αρχική βάση ήταν μονόδρομος, καθώς είναι το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο παγκοσμίως της κατηγορίας Rally2, με περισσότερες από 400 μονάδες να έχουν διατεθεί και πολλές νίκες και τίτλους σε παγκόσμια και εθνικά πρωταθλήματα. Οι Τσέχοι εξέλιξαν το σασί, στο οποίο τοποθετήθηκε το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα της Kreisel. Το ηλεκτρικό πρωτότυπο RE-X1 Kreisel που προέκυψε, συνδυάζει την καλύτερη τεχνογνωσία από έναν κατασκευαστή κορυφαίων αυτοκινήτων ράλι, με την πρωτοποριακή τεχνολογία ηλεκτροκίνησης της Kreisel.


Ο ηλεκτρικός κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 354 PS και μέγιστη ροπή 600 Nm σε σύγκριση με 291 PS και 425 Nm του στάνταρ turbo βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων της "απλής" Fabia. Εκτός από το ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα, το υπόλοιπο αυτοκίνητο βασίζεται στο κλασικό αγωνιστικό με κάποιες τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην ανάρτηση, για να υποδεχθεί την μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 52,5 kWh, τάσης 860 Volt. Για βέλτιστη απόδοση, το μπλοκ μπαταρίας τοποθετείται όσο το δυνατόν χαμηλότερα στο πλαίσιο και ψύχεται με υγρό από την Shell E-Fluids. Η Kreisel Electric ανέπτυξε επίσης έναν ειδικό σταθμό φόρτισης, που ονομάζεται Chimero με δυνατότητα λειτουργίας έως 200 kW, για χρήση κατά τη διάρκεια των αγώνων.


Το πρώτο πλαίσιο που κατασκευάστηκε από την Skoda είναι σε ασφάλτινες προδιαγραφές. Όμως, η Baumschlager Rallye & Racing, έχει ήδη αρχίσει δοκιμές του  RE-X1 Kreisel σε χωμάτινες επιφάνειες, με τον πρώτο αγώνα, στο Πρωτάθλημα Ράλι της Αυστρίας, να είναι προγραμματισμένος μέσα στον Ιούλιο.


Σχόλια