Το 1ο Ράλλυ Σπρίντ Κισσάβου είναι γεγονός

Η Audi παρουσίασε το RS Q e-tron για το Rally Dakar (+video)

Τελικά δεν χρειάστηκε τελικά πολύς καιρός για την Audi για να παρουσιάσει επίσημα το off road πρωτότυπο με το οποίο θα συμμετάσχει στο θρυλικό Rally Dakar τον Ιανουάριο του 2022. Άλλωστε μόλις πριν από μερικούς μήνες είχε παρουσιάσει και την "dream team" που θα αναλάβει να φέρει τη νίκη στις τάξεις της γερμανικής εταιρίας. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν. 

Πρόκειται για τους Stephane Peterhansel, πολυνίκη του Dakar με 14 νίκες, τον 2 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή WRC Carlos Sainz και τον...σχεδόν μόνιμο παγκόσμιο πρωταθλητή RallyCross, Mattias Ekstrom. 

Το Audi RS Q e-tron όπως ονομάζεται το αγωνιστικό δεν είναι...μία από τα ίδια με τους υπόλοιπους διεκδικητές της νίκης. Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτροκίνητη κατασκευή από μεγάλο εργοστάσιο που θα συμμετάσχει στο δυσκολότερο αγώνα αντοχής. Περίπου δηλαδή...

Το RS Q e-tron κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, τοποθετημένοι ένας σε κάθε άξονα, και προέρχονται από την ομάδα Formula E της Audi. Η ενέργεια παρέχεται από μία μπαταρία 50 kWh και βάρους 370 κιλών, ενώ συνδυαστική ισχύς ανέρχεται στους 671 ίππους. Βέβαια, αναμένεται να μπει κάποιο "καπέλο" στην τελική ιπποδύναμη καθώς η ASO (διοργανώτρια αρχή του Dakar) δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τους τεχνικούς κανονισμούς των ηλεκτρικών αγωνιστικών. 

Και καθώς στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας δεν υπάρχουν...φορτιστές, το έργο αυτό έχει αναλάβει ένα κλασικός turbo αγωνιστικός κινητήρας εσωτερικής καύσης 2.0 λίτρων  με καταγωγή από το παλιό, καλό...DTM! 

Τελικά μάλλον η μετάβαση στον ηλεκτρισμό δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο έλπιζαν κάποιοι... Ευτυχώς.

Πάντως βλέποντας το video, το Audi RS Q e-tron έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει τη νίκη στο Dakar, ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν την εμπειρία των πληρωμάτων της ομάδας. Αρκεί να μην αντιμετωπίσει προβλήματα αξιοπιστίας και να καταφέρει να τα βγάλει πέρα με τους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας. 




Σχόλια