Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό Renault 5 (+video)

Μια ονειρεμένη βόλτα με τη θρυλική Porshe 911 GT1 στη Σκωτία (video)

Η συγκεκριμένη σειρά μοντέλων κυριάρχησε στο 24ώρο αγώνα του LeMans κατακτώντας την πρώτη θέση από το 1982 έως και το 1987 ενώ στη συνέχεια στο θρόνο ανέβηκε η Jaguar και κατόπιν η Mercedes.

Η δεκαετία του 1980 ήταν ίσως η καλύτερη για εμάς που είμαστε φίλοι του World Sportcar και των αγώνων αντοχής και GT γενικότερα. Ήταν η εποχή που κυριαρχούσε το Group C στους αγώνες στην πίστα συγκεντρώνοντας αυτοκίνητα πραγματικούς θρύλους που έμειναν στην Ιστορία όπως οι Porsche 956/962.

Στις αρχές του 1990 όμως, η FIA άλλαξε τους κανονισμούς καταργώντας τα Group C και θεσπίζοντας τη νέα κατηγορία, GT1. Αμέσως σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές δήλωσαν συμμετοχή παρουσιάζοντας αγωνιστικά-διαμάντια. Ίσως το πιο γνωστό από αυτά να είναι η "πολύ" McLaren F1 που στοιχειώνει ακόμη τα όνειρα μας!


Πέρα από τη McLaren όμως, την εμφάνιση τους στο πρωτάθλημα της FIA έκαναν οι Jaguar XJ220, Ferrari F40, η Venturi, η Chrysler με το "μάτσο" Viper, η θρυλική De Tomaso, η Bugatti αλλά και φυσικά η Porsche με την 911.
Jaguar XJ220

Η κατηγορία GT1 αφορούσε ουσιαστικά, τροποποιημένα GT αυτοκίνητα παραγωγής που έπρεπε να κυκλοφορούν και στο δρόμο σε πολιτική έκδοση. Προκειμένου να ομολογκαριστεί ένα μοντέλο από τη FIA, έπρεπε να παραχθεί σε τουλάχιστον 20 αντίτυπα.

Οπότε και εγένετο... Porsche 911 GT1 Strassenversion! Η "απλή" εκδοχή της αγωνιστικής GT1.


Ένα αυτοκίνητο που σίγουρα έχει μια θέση στο πάνθεον της Αυτοκίνησης και αν μη τι άλλο δικαίως κέρδισε το θαυμασμό του κοινού όταν παρουσιάστηκε στα μέσα των '90s.

Ο Tiff Needell του βρετανικού Lovecars είχε την τιμή να οδηγήσει μια GT1 στους δρόμους των Highlands στη Σκωτία και πραγματικά μας συνεπήρε! Απολαύστε και εσείς το video με τέρμα τον ήχο...



Σχόλια