Το 1ο Ράλλυ Σπρίντ Κισσάβου είναι γεγονός

Ξενάγηση στο εμβληματικό Mirafiori της Fiat στο Τορίνο (+video)

Μετά την αποκάλυψη της πλήρους γκάμας του νέου ηλεκτρικού Fiat 500, ο Όμιλος Fiat Chrysler Automobiles, ανοίγει τις πόρτες του ιστορικού εργοστασίου του Mirafiori, όπου οι εργαζόμενοι της FCA δημιουργούν αυτό το τεχνολογικό διαμάντι που έρχεται να φέρει επανάσταση στο χώρο της αυτοκίνησης με μοναδικό Ιταλικό στιλ, το αισιόδοξο μήνυμα της Dolce Vita και την τεχνολογική καινοτομία της Fiat.


Βάση τους είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση της FCA στον κόσμο που επανδρώνεται από 20.000 άτομα, τα οποία απασχολούνται σε σχεδόν όλες τις λειτουργίες μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως είναι ο σχεδιασμός, η έρευνα και εξέλιξη, οι οικονομικές υπηρεσίες και βέβαια η κατασκευή οχημάτων. 


Στα 81 χρόνια ιστορίας του, το Mirafiori, έγραψε ένδοξες σελίδες για την Ιταλική, αλλά και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Σήμερα αποτελεί μια συμβολική γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, με την οργάνωση της γραμμής παραγωγής του νέου ηλεκτρικού 500 στην ιστορική εγκατάσταση να έχει συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία.


Σχεδόν 1.200 άνθρωποι θα απασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή του ηλεκτρικού 500, ενώ η παραγωγική δύναμη υπολογίζεται στις 80.000 μονάδες ανά έτος, αριθμός που θα μπορεί να αυξηθεί αν απαιτηθεί. Το συνολικό κόστος επένδυσης για τη γραμμή παραγωγής του νέου ηλεκτρικού 500 ξεπέρασε τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μοντέλο, σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στο Τορίνο, αποτελώντας ένα πραγματικό “Made in Fiat” και “Made in Turin” αυτοκίνητο.


Για την οργάνωση της μονάδας παραγωγή, ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ξεκίνησε από τους σχεδιαστές και μηχανικούς του νέου μοντέλου. Σε συνεργασία με τους ειδικούς του εργοστασίου δημιούργησαν σειρά λύσεων, χρησιμοποιώντας ακόμα και την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας ώστε να βελτιστοποιήσουν κάθε διαδικασία.

Το «Σύστημα Εκτέλεσης Παραγωγής» (MES) προσφέρει την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση των παραγγελιών των πελατών και στέλνει τις σχετικές πληροφορίες στους προμηθευτές πριν την έναρξη της παραγωγής. Παράλληλα το σύστημα βάζει στη σωστή σειρά όλα τα εξαρτήματα, έτσι ώστε το προσωπικό στην αλυσίδα παραγωγής να λαμβάνει το σωστό εξάρτημα την ακριβή στιγμή που το χρειάζεται. 


Καρδιά της οργάνωσης αποτελεί ο υπεύθυνος της ομάδας που έχει την αρμοδιότητα να συντονίζει και να εκπαιδεύει τα μέλη της. Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο και υποστηρίζεται σε αυτή τη διαδικασία από προηγμένα τεχνολογικά συστήματα. Ο αρχηγός της ομάδες έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλα τα στάδια της παραγωγής και να έχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω του κινητού του τηλεφώνου. 


Η διαδικασία συναρμολόγησης του νέου ηλεκτρικού 500 ξεκινά από το τμήμα τοποθέτησης του εσωτερικού, το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να εξασφαλίζει τη σωστή στάση σώματος των εργαζόμενων. Τοποθετημένο σε μια πλατφόρμα μεταβλητού ύψους μπορεί να ρυθμίζεται στο ιδανικό ύψος εργασίας για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο γέννησης του νέου ηλεκτρικού 500, το οποίο έρχεται αμέσως μετά τη βαφή του πλαισίου και του αμαξώματος. Μετά τη βαφή τοποθετούνται οι γυάλινες επιφάνειες, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται για το σύνολο της εργασίας αποκλειστικά ρομπότ. Στη συνέχεια τοποθετούνται οι καλωδιώσεις, το ταμπλό και η κονσόλα και τέλος ο πίνακας οργάνων ώστε το αυτοκίνητο να προχωρήσει στα επόμενα στάδια παραγωγής.


Οι μεγάλοι χώροι του Mirafiori επέτρεψαν τη δημιουργία συγκεκριμένων τμημάτων όπου αποθηκεύονται τα υλικά των προμηθευτών, έτσι ώστε να βρίσκονται δίπλα στην παραγωγή και να διασφαλίζουν την ομαλή ροή της. Σε κάθε σταθμό η παραγωγή παρακολουθείται στενά, ενώ κάθε εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει άμεσα βοήθεια αν δυσκολευτεί σε κάποιο στάδιο. Στην ακραία περίπτωση που δεν μπορεί να δοθεί άμεσα λύση, η παραγωγή σταματά αυτόματα.


Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στο τμήμα πλαισίου και αμαξώματος είναι η στιγμή που πραγματοποιείται ο «γάμος», δηλαδή η ένωση του πλαισίου με τα μηχανικά μέρη. Ένα από τα πλέον πρωτοποριακά στοιχεία είναι η συναρμολόγηση του συστήματος φόρτισης του αυτοκινήτου. Ενώ η μια ομάδα προετοιμάζει το πλαίσιο, μια άλλη ομάδα ετοιμάζει τον ηλεκτροκινητήρα και τα στοιχεία της ανάρτησης. 


Σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα, η βασική πλατφόρμα του νέου ηλεκτρικού 500 περιλαμβάνει την μπαταρία και τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αποτελείται από το Στοιχείο Ηλεκτρικής Κίνησης (EDM) και την Ηλεκτρική Δίοδο (PEB). Άλλο σημαντικό εξάρτημα είναι το ηλεκτρικό σύστημα κλιματισμού, το οποίο μόλις συναρμολογηθεί μπορούν τα μηχανικά μέρη να ενωθούν για πρώτη φορά με το υπόλοιπο πλαίσιο. Η διαδικασία του «γάμου» γίνεται εντελώς αυτόματα.


Το νέο ηλεκτρικό 500, με τους τροχούς και τα υπόλοιπα μηχανικά του μέρη στη θέση τους, είναι έτοιμο για να επανασυνδεθεί και πάλι με τις πόρτες, αλλά και τα τοποθετηθούν τα καθίσματα και το τιμόνι. Η τελική δοκιμή ξεχωρίζει, αφού πλέον δεν υπάρχει η ανάγκη να τοποθετηθεί αγωγός εξαερισμού για να απομακρύνει τα καυσαέρια που παράγουν στην αντίστοιχη διαδικασία τα συμβατικά αυτοκίνητα.


Σχόλια